Saopćenje za javnost: Pokret Nova Bosna je na jednakoj distanci prema svim političkim strankama

By 02/07/2018Saopštenja

U povodu oktobarskih Općih izbora u Bosni i Hercegovini pokret Nova Bosna izdaje saopćenje za javnost:

Pokret Nova Bosna je nadstranački društveno-politički pokret u Bosni i Hercegovini zvanično registrovan u martu 2018. godine. Kako je u više navrata istaknuto, Nova Bosna predstavlja pokret utemeljen na konzervativno-demokratskoj idejnoj polaznici, a prioritet Nove Bosne nije u klasičnom stranačkom djelovanju s ciljem političke participacije u vlasti, već u promjeni načina mišljenja, djelovanja i doživljaja države, društva i uloge pojedinca u njima. Temeljni cilj pokreta je ujediniti, okupiti i pripremiti mlade lidere u svim životnim sferama radi zajedničke izgradnje države, unapređenja njene funkcionalnosti i što bolje međunarodne saradnje; kroz programe odgoja i obrazovanja, pripremiti mlade generacije za pokretače pozitivnih promjena u bosanskohercegovačkom društvu.

S tim u vezi, želimo još jednom naglasiti da pokret Nova Bosna nije politička stranka niti participira na sljedećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini koji su zakazani za 7. oktobar 2018. godine.

Istovremeno, pokret nastavlja saradnju sa svim relevantnim društvenim faktorima kojima je cilj moderna i razvijena država Bosna i Hercegovina. Napominjemo da članstvu u pokretu nije prepreka članstvo u nekoj od političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, uz ispunjenje ostalih statutarnih uslova pokreta. Izuzetak čini rukovodstvo pokreta koje ne može imati članstvo u nekoj od političkih stranaka.

Također, želimo istaknuti da će pokret Nova Bosna ostati na jednakoj distanci prema svim političkim strankama, nezavisnim listama i nezavisnim kandidatima koji su se prijavili za Opće izbore 7. oktobra 2018. godine.

Na kraju, pozivamo državljane Bosne i Hercegovine u domovini i iseljeništvu da se odazovu na Opće izbore i glasaju. Masovan izlazak na izbore (što je uslov visokog stepena demokratije) i kriteriji kompetencije, radinosti, konkretnih djela u biografiji, poštenog porijekla imovine, realan plan i program u mandatu za kandidate pri izboru, dva su ključna uslova za željno iščekivane promjene u Bosni i Hercegovini i put ka razvijenoj državi i boljem socijalnom stanju svih njenih građana.

Upravni odbor pokreta Nova Bosna