Saopštenje za javnost: Jaka tradicionalna porodica je preduslov za obnavljanje bh. društva

By 04/09/2019Saopštenja

U temeljnom dokumentu „Politička vizija Nove Bosne 2030.“ iz 2017. godine stoji: „Nova Bosna smatra porodicu, kao jedinku društva, jednom od najvažnijih elemenata fizičkog i psihičkog zdravog, stabilnog razvoja društvene zajednice u državi. Jaka porodična zajednica, u bračnom ali i biološkom smislu ključ je pozitivnog razvoja društvenih odnosa u svim segmentima. Shodno tome zaštita porodičnih vrijednosti jedan je od glavnih prioriteta Nove Bosne.“
Također, istaknuto je opredjeljenje da se revidiraju zakoni i pravilnici doneseni u prošlosti a koji se tiču prava žena u radnom odnosu, statusa samohranih majki i očeva, te zastupljenost žena u javnom sektoru. Posebnim programima želi se stimulisati majčinstvo kao jedan važan faktor u ranom psihičkom i fizičkom razvoju djece, od njihovog rođenja do početka polaska u školu.
Kada su u pitanju djeca, kao jedna od najranjivijih kategorija bh. društva, Nova Bosna se zalaže za donošenje preventivnih mjera u slučaju zlostavljanja djece, zanemarivanja u odgoju i školovanju djece u problematičnim porodicama. Fokus je na unapređenju odgoja i obrazovanja, podizanju svijesti o važnosti komunikacije sa djecom unutar porodičnog okruženja i njihovog adekvatnog usmjerenja. Potrebno je redefinisati i zakonski urediti funkciju Centara za socijalni rad u njihovom odnosu prema problematičnim porodicama i prema školi.

Imajući u vidu navedeno, Nova Bosna apelira na sve slojeve stanovništva u Bosni i Hercegovini, a posebno one najodgovornije tj. rukovodeće strukture i pojedince u vladinim, nevladinim i vjerskim organizacijama i institucijama da vode svakodnevnu i konkretnu brigu o zaštiti, očuvanju, afirmaciji i promociji zdrave i jake tradicionalne porodice u bh. društvu kao preduslovu za biološko i kulturološko zanavljanje društva i države Bosne i Hercegovine u cjelini.

S tim u vezi, Nova Bosna se pridružuje podršci Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH– Kantonalnog odbora Sarajevo koju je iskazao manifestaciji pod nazivom „Dan tradicionalne porodice“ u organizaciji UG „Svjetlo“ iz Sarajeva i poziva sve članove, prijatelje i simpatizere pokreta da se pridruže ovoj manifestaciji.

Istovremeno, poziva sve relevantne institucije iz vladinog i nevladinog sektora, kao i vjerske organizacije, da podrže najavljenu aktivnost u subotu 7. septembra s početkom u 14 sati.
.