Saopštenje povodom Općih izbora 2018: Borba za korjenite promjene nema alternativu

By 10/10/2018Saopštenja

Povodom završenih Općih izbora u Bosni i Hercegovini i objave preliminarnih rezultata, pokret Nova Bosna izdaje sljedeće saopštenje za javnost:

Na osnovu izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, procenta izlaznosti glasača te preliminarnih rezultata za sve nivoe vlasti, već sada se može govoriti o nekoliko aspekata koji su važni za sadašnjost i budućnost države Bosne i Hercegovine, njenih građana i naroda:

  1. Evidentni su značajni problemi u samom procesu organizacije izbora u državi koji na koncu imaju utjecaj i na izborne rezultate stranaka i kandidata. Krajnje je vrijeme da Bosna i Hercegovina dobije kvalitetan izborni zakon koji će uključiti savremena tehnološka postignuća posebno kod procesa glasanja i brojanja glasova po okončanju izbornog dana. Također, potrebno je dodatno urediti poziciju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, koja će, ako nastavi raditi kao u ovogodišnjem izbornom procesu, potpuno izgubiti povjerenje građana i političkih subjekata, te će svoj rad, kao i ukupni izborni proces, obesmisliti.
  2. Zabrinuti smo za stepen jeftinog involviranja vjerskih zajednica i njezinih službenika u proces otvorene agitacije za određene političke subjekte tokom predizborne kampanje i nakon nje. Smatramo da to ne koristi ni jednima ni drugima, već samo može proizvesti dugoročnu štetu, posebno za vjerske zajednice, koja, u konačnici, može proizvesti teške posljedice svim njihovim pripadnicima.
  3. Apstinencija glasača od glasanja na dan izbora jedan je od ozbiljnih problema koji se opetuju na svim izborima do sada. Takvo stanje nalaže da svi društveni akteri ulože svaku vrstu napora u cilju edukacije i prosvijećivanja glasača o značaju izlaska na izbore kako bi se povećao procent izlaznosti već na sljedećim lokalnim izborima.
  4. Iako je procenat izlaznosti na Opće izbore bio skoro identičan kao i prethodnih ciklusa, što ne doprinosi razvoju demokratije, dok političke subjekte ostavlja bez snažnog legitimiteta bilo da se nađu na vlasti ili opoziciji, ipak, određeni rezultati glasanja pokazuju da u Bosni i Hercegovini nije sve izgubljeno u borbi za izgradnju moderne, suverene, demokratske države i kvalitetnog, prosperitetnog, pravednog, jednakopravnog i boljeg društva u kojem će vladati sila zakona, a ne zakon sile. Međutim, potrebne promjene ne mogu doći preko noći, one su plod dugotrajnog i mukotrpnog rada na njima, svih društvenih aktera, ne samo političkih subjekata.
  5. Bosni i Hercegovini su potrebe jake i stabilne vlade na svim nivoima vlasti. Shodno tome, pozivamo političke subjekte koji su dobili legitimitet na izborima da hitno pristupe formiranju vlasti stavljajući u prvi plan isključivo interese države, građana i naroda. Svako odlaganje i politikantsko nadmudrivanje po tom pitanju donosi štetu svima, a korist nikome. Ovo treba biti vrijeme jačanja demokratskog, inkluzivnog dijaloga među različitim političkim subjektima u cilju poboljšanja ukupnih odnosa u Bosni i Hercegovini.
  6. Buduća vlast u državi, na svim nivoima, trebala bi na stalni dnevni red staviti borbu protiv kriminala i korupcije koji su dokazana rak rana u našem društvu i zbog kojeg mladi masovno odustaju od svoje domovine i emigriraju u uređene zapadnoevropske zemlje.