Poštena omladina je garancija bosanske budućnosti

By 03/05/2020Saopštenja

Ovih dana, prisjećajući se generacije Bosanaca i Hercegovaca koja je u nepravednim i nametnutim okolnostima 1992. godine, nadljudskim naporima i historijskim refleksom domoljublja, stala na crtu agresoru i spriječila uništenje države Bosne i Hercegovine, želimo istaknuti da je istinska, prava omladina jedini garant opstanka i svjetlije budućnosti Bosne i Hercegovine. Najsnažniji i najznačajniji resurs svake nacije predstavljaju mlade generacije odgajane, obrazovane i nošene istinskim vrijednostima domoljublja, znanja, solidarnosti i hrabrosti.

Hrabre i ponosne Bosanke i Bosanci koji su svoje znanje sticali na priznatim obrazovnim ustanovama, koji su dostojanstveno koračali kroz sistem sticanja znanja i vještina, koji su u skladu sa znanjima, kompetencijama i rezultatima vlastitog mukotrpnog rada i prolijevanja znoja, čistog obraza, zauzeli i zauzimaju mjesta u društvu koja im pripadaju, bude nadu u bolje sutra.

Samo takva, poštena i istinska mladost, ne uprljana i ne kompromitovana raznoraznim društvenim i sistemskim devijacijama (kupovina ispita, diploma, stranačko nepravedno zapošljavanje, poltronstvo moćnicima i tajkunima, isključivo materijalna kalkulacija kao motiv u radu i djelovanju, velika ambicija bez pokrića…) zaslužuje podršku svih svjesnih i savjesnih faktora u društvu zarad dobrobiti države i njenih građana te generacija koje tek dolaze.

Istovremeno, na svim poštenim, pravednim, progresivnim i samosvjesnim društvenim snagama je da spriječe one koji su usljed devijantnog sistema, na temelju sumnjivih kriterija, “isplivali” na površinu, da odlučuju o važnim pitanjima od nacionalnog i državnog značaja. Bilo bi porazno prihvatiti takav sistem (ne)vrijednosti.