“Morski psi” kao blagodat među nama

By 19/03/2018Kolumne

Piše: Sedad Bešlija

Japanci su uvijek gotivili svježu ribu. Međutim, na japanskim obalama koncentracija ribe nije velika. Da bi zadovoljili japansko tržište i potražnju za ribom, ribari su pravili veće čamce na kojima bi se otisnuli u morska prostranstva u potrazi za većim količinama ribe. Ali, to im je oduzimalo mnogo više vremena. Tako da je povratak ribara do obale utjecao na svježinu ulovljene ribe. A Japancima se nije sviđala riba bez ukusa.

Da bi riješili problem svježine i ukusa ribe, ribari su na čamcima ugradili zamrzivače. Tako su mogli ići daleko od obale pa ribu stavljati u zamrzivače do isporuke. Međutim, Japanci su primijetili razliku između svježe i zaleđene ribe, pa zaleđenu nisu htjeli skupo plaćati.

Na to su ribari počeli da postavljaju akvarijume u svoje čamce. Na taj način, smatrali su da će ribe ostati žive i svježe i pored toga što će im biti tijesno i što će se sudarati jedna od drugu. Ali, Japanci su, i pored toga, znali razlikovati riblji ukus. U odnosu na živu, svježu i pokretljivu ribu, drukčiji je bio ukus ribe u akvarijumu, ustajalu danima tokom prebacivanja do obale. Šta su ribari morali učiniti kako bi do japanskih obala doveli svježu (taze) i ukusnu ribu? Šta biste vi uradili?

Zar vam se ushićenje i uzbuđenje ne gubi onda kada postignete cilj, naprimjer, kada pronađete idealnog životnog saputnika ili dobijete posao u veoma uspješnoj firmi? Zar se ne osjećate spokojno onda kada ne postoji potrebe da mnogo radite? Zar ne počnete tračiti novac onda kada ga dobijete na lahak način? Ustvari, rješenje je veoma jednostavno, kao što je to slučaj i kod japanskog problema svježe ribe.

1950-tih godina L. Ron Hubbart je zaključio da je „čovjek spreman na vanredni trud i zalaganje samo ako posjeduje ambiciju“. U onoj mjeri u kojoj imate intelekt, stručnost i inat, utoliko ćete uživati nositi se s problemima.

Kako vas problem sili i kako ga vi rješavate korak po korak, tako ćete osjećati sreću i ushićenje i ostat ćete na nogama, puni energije i potpuno živi.

Tako su Japanci ostavili ribe u akvarijumu na čamcima, ali su među njih ubacili manjeg morskog psa. Manji dio ribe progutao je morski pas; ali ostatak ribe je bio krajnje aktivan i svjež. To pokazuje da je potrebno suočiti se s problemima, hrvati se i pobijediti ih, a ne bježati od njih i posustajati. Jer, problemi mogu biti mnogobrojni i različiti. Ne gubite nadu. Prepoznajte ih, organizirajte se, budite odlučni, borite se s njima s mnogo više znanja i podrške sa strane.

Oko nas je mnogo „morskih pasa“. Malih i velikih. U politici, nauci, poslu, školi, ulici… oni nam pomažu da budemo budni, svježi i još življi. Kako bi stigli do cilja.