Poštovani/e građani i građanke Bosne i Hercegovine,

Prošlo je dvadeset i šest godina od demokratskom voljom izborene nezavisnosti države Bosne i Hercegovine. Na legalnom, legitimnom i međunarodno priznatom referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine, većinskom voljom građana Bosne i Hercegovine svih etničkih pripadnosti naša domovina je, nakon svoje burne prošlosti posebno tokom 19. i 20. stoljeća, krenula putem samostalnosti i nezavisnosti s ciljem izgradnje demokratske, prosperitetne i cjelovite države, doma i domovine svih njenih građana.

U proteklih četvrt stoljeća, Bosna i Hercegovina je naporom domaćih i međunarodnih aktera prešla značajan put kako bi prevazišla poziciju tranzicijske, te dostigla stepen razvijenih evropskih zemalja. Međutim, na žalost i brigu svih bosanskih domoljuba i onih koji priznaju državu kao svoju, dostignuti stepen razvoja nije dovoljan, a u nekim segmentima je potpuno nedovoljan. Jedan od razloga za stanje u kojem se danas nalazi država Bosna i Hercegovina je još uvijek živ i žilav antibosanski pokret, potpomognut političkim faktorima unutar i van zemlje, koji ne odustaje od političkih ciljeva koji su aktivni već skoro dva stoljeća. Drugi razlog je opasniji i značajniji za budućnost države. Simbolizira ga koruptivni sistem koji se uvukao u sve pore bosanskohercegovačkog društva, a kojeg istovremeno i generiraju i održavaju nečasne političke, intelektualne i vjerske elite čiji su taoci svi građani Bosne i Hercegovine.

Samo časni i pošteni građani Bosne i Hercegovine su garant prosperitetne budućnosti i dugovječnosti države. Stoga, vrijeme dostizanja nivoa razvijene države te željno iščekivana izgradnja pravednijeg društvnog sistema i pravednije raspodjele zajedničkih resursa zavisi samo i isključivo od odvažnosti, udruživanja, inicijative i akcije građana koji, i pored svega, drže do časti, poštenja i univerzalnih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti.

U želji i nadi da nas čekaju bolji dani, želim Vam sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Dr Sedad Bešlija, predsjednik Pokreta Nova Bosna